Mange mennesker oplever smerter i ørerne i forbindelse med flyveture, hvor trykændringerne i kabinen (især under landing), medfører smerter i ørerne. De fleste voksne kan trykudligne ved blot at synke lidt vand, eller gabe, mens andre må holde sig for næsen og puste med lukket mund - en såkaldt "Valsalvas manøvre". Andre kan slet ikke trykudligne og må blot bide smerten i sig eller vente på at trommehinden sprænger. Hos disse patienter kan smerterne vare ved i flere dage efter flyveturen og medføre ophobning af væske i mellemøret og hørenedsættelse i efterfølgende uger. Ofte drejer det sig om patienter som i deres barndom har været såkaldte "ørebørn"
I mange tilfælde kan problemet afhjælpes problemet ved at foretage en ballonudvidelse af det eustakiske rør. Dette foretages med en lille ballon, som føres ind gennem næsen og blæses op til et meget højt tryk. Ønsker du at læse mere om dette, kan du med fordel læse historien om Felicia, som blev behandlet af speciallæge Jacob Fisker på Charlottenlund Privathospital og efterfølgende skrev følgende:
Læs Felicias historie i bladet "Sportsdykkeren" her!
På Charlottenlund Privathospital foretager speciallæge og indehaver Jacob Fisker samtlige ballonudvidelser af det eustachiske rør og har mange års erfaring med denne type behandling. Jacob Fisker er selv aktiv dykker og har desuden gennemført forsvarets uddannelse i dykker- og flyvemedicin og har igennem årene behandlet utallige patienter som ofte rejser med fly, dykkere, piloter og stewardesser - og har derigennem oparbejdet en stor erfaring og viden indenfor området.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller ønsker at bestille en tid til forundersøgelse.
Det eustakiske rør forbinder øret og svælget, og dets primære funktion er at udligne tryk i øret. Det eustakiske rør er normalt lukket, men det åbner sig kortvarigt, når man taler, synker eller gaber. Når røret åbner, transporteres samtidig luft fra svælget til mellemøret. Udover at udligne tryk i øret sørger det eustakiske rør også for, at slim kan bevæge sig fra mellemøret til svælget.
Er der ikke fri passage til, at luften kan bevæge sig igennem det eustakiske rør, vil man opleve det som en propfornemmelse i øret, ligesom der med tiden kan komme væske og hørenedsættelse på øret. Mange tror fejlagtigt at det drejer sig om en øregang som er lukket af ørevoks, idet fornemmelsen er den samme. Såfremt man ikke kan trykudligne, kan det være et tegn på, at det eustakiske rør ikke virker efter hensigten.
Det eustakiske rør har større betydning for vores velbefindende, end man skulle tro. Et lukket eustakisk rør fornemmes straks som et tryk eller en prop i øret som giver hørenedsættelse der gør det svært at høre, hvad andre mennesker siger samtidig med at ens enge stemme forvrænges. Et åbentstående eustakisk rør (såkaldt tuba aperta) kan imidlertid også give fornemmelsen af at have en prop eller en rungen i øret, samtidig med at ens egen vejrtrækning og stemme giver genklang i hovedet. Dette kan gøre det svært at koncentrere sig og være frygtelig generende.
Nogle fødes med en nedsat funktion af det eustakiske rør, men problemet kan også opstå senere i livet af mange forskellige årsager – fx allergi. Tilstanden betyder, at røret konstant er blokeret, eller at problemet vender tilbage gentagende gange. Tilstanden skaber undertryk i øret, og ved langvarig blokering opstår der væske i mellemøret, som fx kan give kronisk mellemørebetændelse.
Oplever du symptomer på blokering af det eustachiske rør, anbefaler vi Charlottenlund Privathospital, at du får dette undersøgt mhp om der kan gøres noget for at bedre tilstanden. Vores førende ØNH-læger kan ved den indledende udredning hurtigt og præcist hjælpe med at identificere, om der er tale om nedsat funktion af det eustakiske rør, eller om dette står åbent, og om det er nødvendigt med en ballonudvidelse. Lægen undersøger ørerne grundigt og vurderer herefter, hvilken behandling der skal til for at afhjælpe problemet.
Der kan dog også være tale om en anden lidelse, fx kronisk mellemørebetændelse. Se, hvilke forskellige behandlinger og operationer i øret vi tilbyder på Charlottenlund Privathospital.
Hvis speciallægen på baggrund af udredningen vurderer, at symptomerne kan lindres ved hjælp af en ballonudvidelse af det eustakiske rør, vil du blive indstilletDe til operation. Operationen kaldes på fagsprog for en "tubadilatation" og dette er en effektiv behandling, der hos de fleste patienter giver en langvarig forbedring af det eustakiske rørs funktion. Dette indgreb vil i nogle tilfælde være dækket af Deres sundhedsforsikring, men er desværre ikke længere omfattet af Det udvidede fri sygehusvalg for borgere i Region H. For borgere i alle andre regioner, er det fortsat muligt at blive behandlet på Charlottenlund Privathospital - ganske gratis - igennem det udvidede fri sygehusvalg. Såfremt du ikke bor i Region Hovedstaden og er henvist til et offentligt sygehus hvor der er ventetid vil du i mange tilfælde kunne blive opereret hos os. Tal med din patientvejleder på dit hjemsygehus om mulighederne.
Operationen varer ca. 30 minutter og sker i fuld bedøvelse. Den foregår gennem næseborene ved hjælp af en kikkert og sonde. Der indføres en ballon op gennem næsesvælget og ind i det eustakiske rør, som blæses op og holdes stille i 2 minutter. Cirka 75% af alle patienter oplever en effekt efter operationen. Det betyder, at man efter operationen højst sandsynligt igen kan trykudligne øret, og at luften frit kan passere fra mellemøret til svælget. Det vil dermed være muligt at rejse med fly uden at få smerter i ørerne, samt måske tage det dykkercertifikat som du altid har drømt om, men aldrig fået taget på grund af smerter i ørerne.
På Charlottenlund Privathospital har vi mange års erfaring med at behandle patienter med nedsat funktion af det eustakiske rør, og vores erfarne ØNH-læger står klar til at hjælpe dig.
Kontakt os i dag for at få yderligere information om ballonudvidelse af det eustakiske rør eller for at planlægge en konsultation.
Mange mennesker oplever en fornemmelse af propper i ørerne eller rungen i ørerne. Dette kan skyldes at det eustachiske rør enten står helt åbent - dette kaldes "tuba aperta" - eller kan skyldes et undertryk i mellemøret.
På Charlottenlund Privathospital foretager speciallægen en grundig undersøgelse og måler trykket i mellemøret. Herved konstateres det om dine gener skyldes et åbent eller lukket eustachisk rør.
Såfremt problemet med "propper" i ørerne skyldes et undertryk i mellemøret som ikke udlignes af sig selv når du synker, vil en ballonudvidelse af det eustachiske rør være en mulighed.
Mange mennesker oplever smerter i ørerne i forbindelse med flyveture, hvor især smerter under landing er udtalt, mens det typisk ikke gør ondt når flyet letter.
Dette skyldes trykændringer i mellemøret, som let udligner sig selv når flyet letter og kabinetrykket falder, mens trykkke ikke kan udligne sig selv når flyet begynder at gå ned i flyvehøjde og kabinetrykket igen stiger.
Smerterne kan være udtalte og vare i flere dage og være ledsaget af væskedannelse i mellemøret og blødninger i trommehinden, ligesom trommehinden i værste fald kan briste.
En ballonudvidelse af det eustachiske rør er en effektiv behandling - læs bl.a. Felicias historie her på siden.
Har du altid ønsket at opleve en verden under havets overflade, men udmærket været klar over at det ikke kunne lade sig gøre grundet problemer med trykudligning?
På Charlottenlund Privathospital har speciallæge Jacob Fisker behandlet mange fritids- og professionelle dykkere som derved har fået mulighed for at starte eller fortsætte med dykning.
Efter en behandling vil der helt naturligt opstå hævelse i det behandlede område, det vil sige inde i det eustachiske rør. Derfor kan du typisk ikke trykudligne i de første 14 dage. Herefter begynder du så småt at kunne klemme luft igennem - og derfra skulle det blot blive bedre.
Din egen deltagen i efterbehandlingen i form af vedvarende og gentagne trykudligninger mange gange dagligt er utrolig vigtig for resultatet.
Vi kan sagtens udføre indgrebet i lokalbedøvelse i stedet for fuld bedøvelse, men vælger næsten altid det sidste, idet mange vil opleve ubehag ifm indgrebet trods lokalbedøvelse. For at sikre det bedste indgreb og den bedste oplevelse for dig, foretages behandlingen derfor oftest i en kort fuld bedøvelse som du vågner af efter få minutter.
Det er ikke muligt for borgere i Region Hovedstaden at få behandlingen foretaget igennem den såkaldte behandlingsgaranti.
Borgere fra andre Regioner kan behandles gratis igennem det såkaldte "udvidede fri sygehusvalg" også kendt som DUF. Bor du udenfor Region Hovedstaden kan du bede din patientvejleder på det lokalsygehus du er henvist til, om at blive viderehenvist til Charlottenlund Privathospital uden beregning.
Inden operationen bør du have anvendt receptpligtig næsespray med binyrebarkhormon i 2 uger. Vi anbefaler desuden, at du sørger for at købe håndkøbsmedicin som fx Panodil inden operationen, da enkelte patienter har lette smerter efter operationen.
Nogle patienter oplever lette smerter i ørerne eller trykken i ørerne efter operationen, hvilket som regel kun er et godt tegn på at indgrebet har haft den ønskede effekt. Efter operationen skal du behandles forebyggende med antibiotika i en uge i form af bredspektret penicillin som tabletter samt to forskellige næsespray i hhv. en uge (Zymelin/Otrivin) og to måneder (binyrebarkhormon næsespray). Dagen efter operationen skal du begynde at trykudligne mange gange i timen, hvilket skal fortsætte indtil kontrollen to måneder efter indgrebet, så du får trænet det eustakiske rørs funktion.
Ca. to måneder efter operationen bliver du indkaldt til en ambulant kontrol, hvor du vil få efterset ørerne, og vi vurderer effekten af indgrebet. Samtidig afgør vi på dette tidspunkt, om der er behov for yderligere kontrol – men det er ofte ikke nødvendigt.
Risiciene ved operationen er meget små. Efter indgrebet kan der forekomme ømhed til ører og næse samt lidt blødning fra næsen. Der kan forventes effekt i form af helbredelse hos ca. 75% af de behandlede patienter. Der er en lille risiko for mellemørebetændelse.