dykkerundersøgelser & behandlinger

  • Fritidsdykker / sportsdykkerundersøgelser
  • Erhvervsdykkerundersøgelser - periodiske undersøgelser.
  • Dykker-aspirantundersøgelser forud for optagelse på dykkerskolen
  • Ballonudvidelse af eustachiske rør mod øresmerter

erhverv og fritid


dykkerundersøgelser



Lægeundersøgelse af dykkere


Erhvervsdykkerarbejde er et fysisk krævende job, og der stilles krav til dykkerens fysiske og helbredsmæssige tilstand. Charlottenlund Privathospital tilbyder undersøgelse af dykkerlæger som er godkendt af Søfartsstyrelsen i Danmark. Alle som beskæftiger sig med dykkerundersøgelser er selv erfarne dykkere og har indsigt i hvad der kræves for at kunne dykke sikkert og trygt samt hvad der skal til for at arbejde professionelt som dykker. ​


Dykkere, der udfører dykkerarbejde, skal være i besiddelse af bevis for at have gennemgået lægeundersøgelse for dykkere, der er gyldigt til pågældende dykkerarbejde. Med højst ét års mellemrum skal dette fornys ved, at dykkeren gennemgår en lægeundersøgelse og bliver fundet egnet til at udføre dykkerarbejde.


Lægeundersøgelser må i Danmark kun foretages af særlige dykkerlæger, der er udpeget af Søfartsstyrelsen. Speciallæge Bjørn Arenkiel er ansvarlig for dykkermedicin på Charlottenlund Privathospital og har mange års erfaring med undersøgelse af dykkere, samt behandling af dykkere i trykkammeret på Rigshospitalet, hvor Bjørn arbejder som overlæge til daglig.

ballonudvidelse af


eustatiske rør


Får du også smerter i ørerne når du dykker ?


Mange oplever smerter i ørerne i forbindelse med nedstigningen i dybden, hvor luften i mellemøret komprimeres og trommehinden udsættes for trykpåvirkning med smerter til følge. De fleste dykkere ved godt at man så skal søge lidt længere op i vandsøjlen og forsøge igen - men i nogle tilfælde vil det ikke være muligt at trykudligne, hvorfor dykket må opgives.


For erhvervsdykkere kan det betyde at man ikke kan udføre sit arbejde som vanligt, eller måske må indstille karrieren. I andre tilfælde kan det være dette problem, som gør at man aldrig får taget sit dykkercertifikat og at drømmen om oplevelser under vandet må opgives. 


På Charlottenlund Privathospital tilbyder klinikchef og speciallæge Jacob Fisker - som selv er aktiv dykker - dette indgreb til udvalgte patienter som har vanskeligheder med at trykudligne. Indgrebene foretages altid i fuld bedøvelse og vi har en meget lang og omfattende erfaring med dette indgreb.


Ballonudvidelse af det eustachiske rør foretages privat eller igennem sundhedsforsikring. 


Læs mere om indgrebet hér - eller læs Felicias og Maries historie hér !



"Tidligere på året lod jeg mig operere hos jer, efter snævre eustatiske rør havde afholdt mig fra at stige ombord på et fly i 7 år pga. voldsomt ubehag og problemer med trykudligning. I dag har jeg fået testet ørene af på en flyvetur. Operationen gjort en meget større forskel end jeg turde håbe på og nu behøves jeg ikke mærke ubehag i kroppen når jeg tænker på at rejse rundt i verden. Så et tak af hjertet til jer🌺 det vil have stor positiv betydning for mit liv."

Dbh Felicia

den periodiske lægeundersøgelse

Dykkere, der udfører dykkerarbejde, skal have bevis for bestået lægeundersøgelse.


Lægen skal foretage et skøn over dykkerens fysiske og psykiske tilstand.

En tilsvarende undersøgelse skal gennemgås af dykkeren hvert 5. år (stor dykkerundersøgelse). Efter dykkeren er fyldt 50 år, skal den store undersøgelse gentages hvert 2. år i stedet for hvert 5. år.


De øvrige år skal erhvervsdykkeren hvert år gennemgå en mindre undersøgelse (den "lille" dykkerundersøgelse). 


Findes herved nogen indikation, skal alle relevante forhold undersøges.

Der er udarbejdet en særlig vejledning til brug for de læger, der er udpeget som dykkerlæger af Søfartsstyrelsen.

Vejledningen indeholder oversigt over specifikke sygdomme der kan medføre at den undersøgte bliver fundet uegnet eller får begrænsninger i udførelsen af arbejdet.

Ved undersøgelsen erklæres den undersøgte egnet, eller hvis den undersøgte lider af en af de i vejledningen nævnte sygdomme, egnet med begrænsning i arbejdsområdet, eller uegnet.

Resultatet af undersøgelsen indføres af lægen i dykkerbeviset


Pris:

Periodisk 1-års undersøgelse: 1.500 kr.

Periodisk 5-års undersøgelse: 2.500 kr.


OBS: efter dykkeren er fyldt 50 år, skal den store 5-års undersøgelse foretages hvert 2. år

dykkeraspiranter

Dykkeraspiranter skal gennemgå en grundig lægeundersøgelse for at blive optaget på dykkerskolen.


Undersøgelsen skal kun foretages en gang og omfatter både undersøgelse af hjerte og lunger samt syns- og høreprøve.


Helbredskrav

Dykkere skal være sunde, veltrænede og udholdende.

Enhver medfødt eller erhvervet abnormitet, enhver aktivt eller latent, akut eller kronisk sygdom samt tilstande som følge af skade, kvæstelse eller operation, der må formodes at medføre, at dykkeren ikke er i stand til at udføre dykning på en sikker måde, vil medføre uegnethed.

Undersøgende læge skal især være opmærksom på tilstedeværelsen af nedenstående kriterier og lidelser, der kan medføre uegnethed til dykning. Eventuelt bagvedliggende lidelse må om nødvendigt udredes.

Som hovedregel kan man sige, at alle kroniske, organiske lidelser og tilstande diskvalificerer til dykning. Kroniske inflammatoriske lidelser er udelukkelsesgrund, idet aktiverede inflammationsreaktioner antages at disponere til dekompressionssyge. Rutinerede erhvervsdykkere til- lades dog at dykke i faser uden sygdomsaktivitet, hvis der er god kompliance mht. kontrol og behandling.


Pris:

Aspirant-undersøgelse: 3.000 kr.       

 





fritidsdykkere

Inden for sportsdykning skal du i visse tilfælde have en godkendt lægeerklæring for at få lov til at dykke.

 

I Danmark er der ingen lovmæssige krav om dette, men afhængig af hvilken organisation, man er medlem af eller skal tage sin uddannelse ved, kan der være krav om en lægeerklæring.

 

Hvis du eksempelvis skal tage din uddannelse gennem CMAS er der altid krav om en godkendt lægeerklæring. Du kan downloade denne hér.

PADI har kun krav om lægeerklæring, såfremt du fejler noget, som du i egenetheds-erklæringen må svare ja til. En PADI erklæring kan du downloade hér.


Derudover er der flere steder i verden, man fra dykkercentrets side ønsker en godkendt lægeerklæring. Du kan ofte bruge denne erklæring.

 

Pris:

Fritidsdykkerundersøgelse 1.250 kr.

Skriv til dykkerlægerne på Charlottenlund Privathospital

Share by: