Virus på balancenerven
(Neuritis vestibularis)

Vi står klar!


Få hurtig diagnose og behandling af svimmelhed på hospitalet!

"Virus på balancenerven". Ikke en virus, men en længerevarende svimmelhed som typisk giver vedvarende søsygefornemmelse og opkastning i flere dag i træk, for derefter gradvis at bedres over uger. Med korrekt diagnose med avanceret udstyr (såkaldt VHIT udstyr) og en grundig lægeundersøgelse, kan alvorligere tilstande udelukkes med meget høj sikkerhed. Charlottenlund Privathospital benytter det nyeste og bedste udstyr fra Interacoustics til en korrekt og hurtig diagnose. Dette er vigtigt idet en behandling af virus på balancenerven skal startes indenfor 48-72 timer - men også idet nogle former for blodpropper kan give symptomer der kan være svære at skelne fra en virus på balancenerven.


På Charlottenlund Privathospital har vi altid akutte tider til hurtig og korrekt diagnostik og virus på balancenerven og dermed udelukkelse af andre mere alvorlige tilstande. Det er derfor vigtigt at komme hurtigt til.

Bestil tid til behandling
  • Smitter en virus på balancenerven

    Heldigvis er en virus på balancenerven slet ikke en virus. Tilstanden som vi på dansk kalder for en virus på balancenerven slet ikke en virus. På engelsk kalder man det en "vestibular neuritis" - altså en irritationstistand af nerven eller organet - og det kalder vi læger også tilstanden på lægesprog. 


    Der er med andre ord overhovedet ingen belæg for at tilstanden skulle være en virus eller kunne smitte. 


    Virus på balancenerven er således blot en lidt uheldig betegnelse over en svimmelhedstilstand som opstår ud af det blå, hvor patienten er voldsomt svimmel, forkvalmet og typisk kaster op - fuldstændig som om man var søsyg. Normalt går det over igen af sig selv, men da symptomerne også kan være udløst af en blodprop i hjernen, lillehjernen eller i hjernestammen er det vigtigt at blive grundigt undersøgt hurtigst muligt. 


    På Charlottenlund Privathospital råder speciallægerne over avanceret VHIT udstyr som store undersøgelser har vist - sammen med en grundig neurologisk undersøgelse - kan udelukke blodprop og hjerneblødning med større sikkerhed end både CT og MR scanning kombineret. 

  • Hvor længe skal jeg forvente det varer

    Normalt er du rigtig dårlig de første to dage, hvor de fleste mennesker nærmest ligger på toilettet ude af stand til at komme udenfor døren. De fleste patienter kommer således også først til lægen efter nogle dage, idet de simpelthen er for dårlige de første dage. Herefter oplever mange gradvis bedring over de følgende uger - men følgerne efter en virus på balancenerven kan strække sig over mange måneder. Mange bliver dog helt raske og en hurtig indsats med genoptræning er vigtig for et godt resultat. Din speciallæge på Charlottenlund Privathospital vil derfor altid udlevere øvelser som du kan starte på.

  • Kan der være andet galt?

    Ja. Symptomerne som man får af en virus på balancenerven kan være svære at adskille fra en blodprop i lillehjernen. Selvom du typisk bliver CT og nogle gange også MR scannet i akutmodtagelserne - er det først når en speciallæge i øre-næse-halssygdomme har undersøgt dig med en VHIT-brille at du kan være 100% sikker på at der ikke er noget andet galt. Derfor er det også vigtigt at blive undersøgt af en speciallæge så hurtigt som muligt. 


    På Charlottenlund Privathospital har alle speciallægerne uddannelse i brug af VHIT-brillen og dermed er du sikret en grundig og sikker diagnose. 

Typisk udseende af en VHIT undersøgelse hos patient med virus på balancenerven (højre side)
Share by: