Undersøgelse og behandling af stramt tungebånd


Tryg og omsorgsfuld behandling af stramt tungebånd


På Charlottenlund Privathospital tilbyder vi skånsom og nænsom klipning af stramt tungebånd hos spædbørn, der har udfordringer med amningen.


Et stramt tungebånd kan påvirke barnets evne til at sutte optimalt, hvilket kan føre til smertefuld amning, nedsat mælkeindtag og uro hos både mor og barn.


Vi samarbejder med de førende klinikker for kvinder og børn, herunder Qklinik, samt erfarne ammevejledere og osteopater over hele Sjælland. Vores mål er at skabe de bedste forudsætninger for et godt ammeforløb – med omsorg, faglighed og individuel vejledning.


Vi tilbyder:
✔ Skånsom og nænsom behandling med fokus på barnets trivsel
✔ Tværfagligt samarbejde med specialister inden for amning og spædbørnsbehandling
✔ Tryghed og grundig vejledning før og efter indgrebet

Kontakt os i dag for en vurdering eller en tid til behandling. Vi står klar til at hjælpe jer!





"Charlottenlund Privathospital modtager henvisninger fra ammevejledere og osteopater fra hele Danmark og værdsætter det tværfaglige samarbejde omkring disse patienter meget højt"

  • Symptomer på stramt tungebånd

    Hos baby:


    Udfordringer med at få ordentligt fat ved brystet

    Hyppige, korte eller meget lange amninger

    Kliklyde under amning

    Gylp, luft i maven eller tegn på refluks

    Uro og gråd ved amning eller flaske


    Hos mor:

    Smerter i brystvorterne eller sår

    Mælkestase eller lav mælkeproduktion

    Hyppige brystbetændelser

  • Hvornår bør man overveje behandling?

    Hvis du oplever én eller flere af ovenstående udfordringer, og det påvirker amningen eller dit barns trivsel, kan det være en god idé at få barnet vurderet af en specialist. Vi anbefaler at du først søger vejledning hos en ammespecialist som f. eks. Qklinik, eller rådfører dig med din ammevejleder eller osteopat. 


    Tidlig indsats er afgørende – forskning og erfaring viser, at indgrebet har bedst effekt, hvis det foretages inden for de første to måneder af barnets liv. Herefter kan barnet udvikle kompensatoriske sutteteknikker, der kan være sværere at ændre. Tidlig behandling giver også den bedste chance for at genoprette en naturlig tungebevægelse og understøtte en tryg og smertefri ammeoplevelse.


    Vi anbefaler altid en vurdering hos en ammevejleder eller anden fagperson med erfaring inden for tungebåndsproblematikker, hvis du er i tvivl.

  • Hvordan foregår indgrebet?

    Klipning af stramt tungebånd er en hurtig og nænsom procedure, der kun tager få sekunder og foretages med stor omhu for barnets tryghed og komfort.


    På Charlottenlund Privathospital foretages indgrebet i lokalbedøvelse, hvilket har rigtig god erfaring med. 


    Typisk foregår det sådan, at forældrene informeres grundigt om proceduren, og der er mulighed for at stille spørgsmål.


    Herefter holder en assistent barnets hoved, men far eller mor holder barnets arme og krop, så barnet ikke rykker sig under indgrebet. Lægen lægger herefter en meget lille mængde lokalbedøvelse (0,1 -0,2 ml) som lige skal have lidt tid til at virke. Imens kan i sagtens holde og trøste jeres barn. Når bedøvelsen virker, hvilket indtræffer efter ganske kort tid foretages selve indgrebet.


    Lægen bruger en steril saks og en tungeløfter til at klippe den tynde bindevævsstribe under tungen. Er der tale om et tykt bagre tungebånd, klipper lægen indtil det bagre tungebånd er væk og tungens muskulatur er synlig i en rhombeformet åbning (af nogle kaldet "diamanten")


    Selve klippet tager få sekunder og medfører som regel minimal eller ingen blødning. Idet der ligger meget store blodkar i mundbunden kan der en sjælden gang opleves kraftigere blødninger, som vi så må standse kirurgisk. Risikoen for dette er meget lille. 


    Barnet kan kortvarigt reagere på selve håndteringen, men oplever sjældent smerte, da området har meget få nerveender og vi altid lægger bedøvelse ind omkring det bagre tungebånd og læbebåndet såfremt dette også skal behandles.

  • Umiddelbart efter indgrebet....

    Straks efter indgrebet vil i få barnet op til jer så snart lægen vurderer at dette er forsvarligt. Der vil typisk være blødning fra munden, som på grund af spyttet kan se ud af mere end det er. Vi anbefaler derfor ikke at forældrene møder op med lyst tøj, da det er umuligt at undgå en smule blødning lige efter indgrebet. 


    Efter indgrebet vil i blive tilbudt en stue for jer selv, hvor barnet staks tilbydes bryst for at stimulere tungefunktionen og skabe tryghed for både mor og barn.


    De fleste børn begynder at bevæge tungen mere frit umiddelbart efter, men jo ældre barnet er, jo længere tid tager det at aflære de kompensatoriske teknikker som barnet har tillært sig - forvent derfor ikke mirakler umiddelbart.


    Når forældre og barn efter overstået amning - eller forsøg herpå - igen har det godt kan i gå hjem. 

  • After Care - når i er kommet hjem..

    Som udgangspunkt anbefaler man ikke massage eller anden manuel behandling i Danmark. 


    I udlandet anbefales dette imidlertid ofte og dette understreger blot de store forskelle der kan være fra land til land. 


    En af de mest erfarne specialister indenfor området i verden er den amerikanske tandlæge Richard Baxter, som instruerer i aftercare i videoen her.

    Se video om aftercare

Bestil tid til undersøgelse og behandling af stramt tungebånd


Hvis du mistænker at dit barn lider af stramt tungebånd, anbefaler vi at du kontakter en ammevejleder eller osteopat for en uvildig vurdering. Vores læger står dog også klar til at undersøge og besvare eventuelle spørgsmål.



Bestil tid
Share by: