Dræn i trommehinden


På denne side finder Du information om anlæggelse af dræn i trommhinden

Anlæggelse af dræn i trommehinden er en behandling, hvor man ved at placere et lille rør i trommehinden kan lindre dit barns symptomer på væske i mellemøret. Der lægges dræn, såfremt dit barn er generet af smerter, urolig søvn, har forsinket sproglig udvikling grundet hørenedsættelse eller har tilbagevendende akutte mellemørebetændelser med feber og smerter.


Væske i mellemøret

Mellemøret er et hulrum på indersiden af trommehinden og ligger mellem det ydre øre og det indre øre. I mellemøret sidder kroppens tre mindste knogler som leder lyden fra trommehinden til det indre øre. I mellemøret skal der være luft. Såfremt der ikke er luft i mellemøret, men væske eller betændelse, medfører dette at trommehinden ikke bevæger sig frit og hørelsen forringes. Dette giver også smerter når barnet ligger ned. Disse gener kan fjernes ved at lægge dræn i trommehinden.


De fleste børn oplever at få væske i mellemøret i forbindelse med forkølelse. Dette er i de fleste tilfælde forbigående, men hos nogle børn forsvinder væsken i mellemøret ikke af sig selv og disse børn kan have glæde af at få lagt dræn i trommehinden.

Idet tilstanden ofte går over af sig selv, vil I typisk blive tilbudt en observationsperiode inden I tilbydes at få lagt dræn.Hos nogle børn skyldes væsken i mellemøret, at øretrompeten (de eustachiske rør) er lukket på grund af børnepolypper. I disse tilfælde kan barnet have fordel af at få fjernet børnepolypperne. Dette kræver dog, at barnet er ældre end to år og vejer over 12,5 kg.


 symptomer på væske i mellemøret

- Gråd når barnet ligger ned.

- Problemer med at falde i søvn og hurtig opvågning når barnet er faldet i søvn.

- Hyppige opvågninger om natten.

- Forsinket sproglig udvikling.

- Tager sig til øret.

- Tumler og falder, dårlig balance


om operationen

Selve anlæggelsen af drænet foregår, mens barnet er i fuld bedøvelse og varer kun ganske kort. Når barnet er blevet udskrevet fra opvågningen kan i tage hjem igen  og barnet kan komme i institution allerede dagen efter drænanlæggelse.


  • Hvad er trommehindedræn

    Trommehindedræn er små rør, der indsættes i trommehinden for at hjælpe med at dræne væske ud af mellemøret og forbedre ventilationen. 

    Drænene bruges ofte til børn, men også voksne kan have brug for dem, især hvis de har tilbagevendende mellemørebetændelser (otitis media) eller væskeansamlinger i mellemøret, der påvirker hørelsen eller skaber ubehag.


    Formål med trommehindedræn

    Trommehindedræn hjælper med:

    - At forhindre væskeansamling: Vedvarende væske i mellemøret kan føre til nedsat hørelse og infektioner.

    - At reducere risikoen for mellemørebetændelse: Mellemørebetændelser kan være smertefulde, og dræn kan mindske hyppigheden af dem.

    - At forbedre hørelsen: Væske i øret kan gøre lyde dæmpede, og drænet kan hjælpe med at genoprette normal hørelse.

  • Hvordan skal vi forholde os efter operationen

    EFTER DRÆNANLÆGGELSE

    Efter der er lagt dræn, skal disse kontrolleres hver 6.-12. måned ved en kort konsultation, hvor det konstateres om drænene fortsat fungerer, som de skal.


    Svømmehal: 

    Børn med dræn må gerne gå i svømmehal og behøver ikke bruge ørepropper. Dog fraråder vi, at barnet dykker under en meter. Vi anbefaler at i venter med at komme i svømmehal til en uge efter operationen.



  • Mit barn har fået dræn og nu flyder øret...

    Efter anlæggelse af dræn i trommehinden etableres der en passage som gør, at væsken kan komme ud og luft kan komme ind i mellemøret. Dette er drænets ønskede effekt. 


    Imidlertid sker der ofte det, at når barnet bliver forkølet, så dannes der så at sige snot i mellemøret, som løber ud igennem drænet. Dette er oftest ikke generende for barnet, men kan gøre at barnet ikke kan komme i institution og kan være generende for alle andre idet sekretionen kan være ildelugtende og klistre til håret og tøjet. 


    Vi anbefaler derfor at man straks øret begynder at flyde, begynder at dryppe øret med øredråber med antibiotika som du er blevet udskrevet på operationsdagen. 

    Såfremt øregangen er helt fyldt op med sekret, skal denne skylles ren inden øret dryppes - men alt dette bliver du både mundtligt og skriftligt informeret om, i forbindelse med operationen, således at du aldrig er i tvivl om, hvordan dit barn med nye dræn behandles bedst muligt. 

Share by: